Révai Gábor - Beszélgetések nem csak jogról
Megjelenés ideje: 2009-09-22
ISBN: 9789631358698
- oldal
Ára: 2690 Ft
Beszélgetések nem csak jogról
Mi köze a jognak az igazsághoz? Igazságot szolgáltat-e az igazságszolgáltatás, vagy ,,csak" jogot? Mi köze a jognak az erkölcshöz és a kultúrához? Min múlik az emberek jogkövető vagy jogkerülő magatartása? Mi a jobb, agyonszabályozni vagy deregulálni?
Sorolhatnám tovább azokat a kérdéseket, amelyek ilyen vagy olyan formában mindannyiunkban fölmerültek már. A válaszokat ebben a könyvben a szakma két elismert szaktekintélyének segítségével kerestem. Azt hiszem, jól döntöttem, amikor az ügyvédi kar doyenjére, Bárándy Györgyre, és a jogelmélet professzorára, Sárközy Tamásra esett a választásom. Köszönet érte, hogy elfogadták a kihívást.
Beszélgetőtársaim a jog tág fogalmának két pólusát képviselik.
Bárándy Györgyöt világ életében az egyes jogesetek érdekelték, hírnevét fejből mondott kiváló védőbeszédeinek, az úgynevezett ,,nagy ügyekben" elért sikereinek köszönheti.
Sárközy Tamást soha nem érdekelték az egyes esetek. Ő mindig az esetek sokaságából leszűrhető általános következtetéseket próbálta levonni. Ideje egy részében kutatott, könyveket írt és oktatott, máskor kormányzati felkéréseknek tett eleget, és törvényeket szövegezett.
A lényegi különbség után talán meglepő, hogy mennyi közös vonás van a két emberben. Mindketten imádják a kulináris élvezeteket. Szeretnek jókat enni és jókat inni, ráadásul nem pancserek módjára, hanem igazi gurmandként, mert ételek és italok tekintetében is a minőség megszállottjai.
Mindkettejüknek bőven nyílt volna lehetősége rá, hogy a szocializmus szürke és nyomasztó valóságát fölcseréljék a nyugat sokszínű, csábító világával. Alighanem ott is befutottak volna, ám ők mégis maradtak, mert itt érezték otthon magukat, mert Magyarország volt a hazájuk.
És ami a legfontosabb közös vonásuk: mindketten munkamániásak. Bárándy György kilencven évesen is naponta bejár az irodájába, hetente többször is vidéki tárgyalásokra utazik, és percenként cseng a telefonja. Sokan segítik a munkáját, de számomra megdöbbentő volt, hogy milyen szellemi frissességgel tartja kezében a szálakat.
Sárközy Tamás évente legalább egy könyvet ír, mert szeret írni, eközben több egyetemen oktat, előadásokat tart, konferenciákra utazik. ,,Mellesleg" a Nemzeti Sporttanács elnöke, és persze ott van a hoki válogatott minden meccsén.
(Részlet az Előszóból)

Én mindig azt szoktam mondani, hogy az országban az a baj, hogy három mániákus kormányozza, a Gyurcsány, az Orbán, meg ez a Sólyom.
Ha jönnek hozzám jogászok, hogy mit ajánlok, én mindig az ügyvédséget mondom, mert ez az a hely, ahol nincs főnököm. Az egyetlen pálya, ahol a főnököm a lelkiismeretem.
A kommunizmus egyik legnagyobb bűne volt, hogy megsemmisítette ennek a népnek az erkölcsi érzékét.
Épeszű ember nem tudja megérteni, hogy ha kimegy a Fradi-meccsre, és azt hallja, hogy indul a vonat, Auschwitzba indul a vonat, ez nem egy olyan dolog, amit meg kéne torolni. Nekem az az érzésem, hogy az Alkotmánybíróság döntései ebben a vonatkozásban, hát hogy is mondjam, egyáltalán nem bölcsek. Mert az elkövetőnek a szabad bírálathoz vagy szabad véleménynyilvánításhoz való jogát többre becsüli, mint a másik oldal komoly pszichikai, olykor akár fizikai fenyegetettségét.
Az ember önbecsülése és a mások becsülése nagyon egyszerű módon érhető el, úgy, hogy tisztességesen dolgozol. És hogy az embereket legalább annyira becsülöd, mint magadat.
Bárándy György

Én teoretikus jogász vagyok, azt is lehet erre mondani, hogy makrojogász, tehát engem a törvény kialakítása érdekel, és nem érdekel az ebből származó eset maga, tehát a konkrét jogvita. Nagyon rossz ügyvéd lennék... Engem az érdekel, hogy húsz-harminc hasonló esetből kihozzak egy általános szabályt, hogy absztrahálni tudjak, hogy az esetek alapján törvényt csináljak. Számomra a konkrét eset nem fontos, mert az egy eset a sok közül. Az adott konkrét jogvita, a jogalkalmazás, a perbeli győzelem egy ügyvédnek létfontosságú, magamfajta elméleti jogásznak csak egy adat a sok közül.
Mindig úgy gondoltam, hogy a korrupció ellen sem úgy kell küzdeni, hogy fölállítunk egy külön korrupcióellenes hivatalt, hanem olyan embereket kell kinevezni a vezető posztokra, akik nem korruptak. Ennyire egyszerű ez.
Nem lehet egyszerre szűznek maradni és prostituáltnak is lenni, pedig sok politikus szeretné ezt a figurát.
Sárközy Tamás
Ez a kötet az érettségire való felkészülést nem általános összefoglalással, és nem is előregyártott feleletsémákkal kívánja segíteni, hanem a nyilvánosságra hozott témakörök teljes...
Az érettségire való felkészülést segítő, számos általános összefoglaló munkával szemben ez a kiadvány nem az eddig tanultak globális áttekintését kívánja nyújtani, hanem az Emberi...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ