Megjelenés ideje: 2006
ISBN: 9789631355727
ISBN 10: 9631355721
96 oldal
Méret: 284 x 200 x 16
Ára: 2990 Ft
|
Magyar borok és borvidékek
A sok színes fényképpel illusztrált kötet (amely korlátozott számban angolul és németül is kapható) a magyar borok történetét ismerteti, kezdve a bortermő vidékek földrajzi sajátosságaival, folytatva a különböző szőlőfajtákkal és a belőlük készíthető borokkal. Külön taglalja az ország 22 kiemelkedő bortermelő vidékét, táji, építészeti sajátosságait és az ott termelt borok jellegzetességeit. Magyarország Európa szívében, a Kárpátok gyűrűjében fekszik, félúton Kelet és Nyugat, Észak és Dél között. Elhelyezkedése természeti viszonyait csakúgy befolyásolja, mint történelmét és kultúráját, amelyek egyaránt alakították szőlő- és borkultúráját. A sikeres szőlőművelést három ökológiai tényező is markánsan befolyásolja: az éghajlat, a domborzat és a talaj. Ezek rendkívüli változatokban, kombinációkban jelennek meg Magyarország bortérképén, ami az egybefüggő, nagy területeken végzett egységes szőlőművelés lehetetlenségét sugallják számunkra. A természetadta lehetőségek és az ezzel párosuló fajtaszerkezet alapvetően behatárolta egy-egy borvidék kialakulását, arculatát. De hogy ezek az adottságok milyen mértékben és módon tudtak érvényesülni, már a történelmi aspektusokat állítja a figyelem középpontjába.
|
|
|
|
Ez a kötet az érettségire való felkészülést nem általános összefoglalással, és nem is előregyártott feleletsémákkal kívánja segíteni, hanem a nyilvánosságra hozott témakörök teljes...
|
|
Az érettségire való felkészülést segítő, számos általános összefoglaló munkával szemben ez a kiadvány nem az eddig tanultak globális áttekintését kívánja nyújtani, hanem az Emberi...
|
|