Darvasi Ferenc - Köztünk vagy. Beszélgetések Mándy Ivánról
Megjelenés ideje: 2015-09-30
ISBN: 9789631363210
300 oldal
Ára: 2990 Ft
Köztünk vagy. Beszélgetések Mándy Ivánról
Darvasi Ferenc hiánypótló beszélgetései Mándyt élete lehető legtöbb korszakában, helyszínén és fordulópontján mutatják be. Az interjúk készítője megkereste az író családtagjait, beszélgetett a Különlegességi cukrászda pincérnőjével, valamint az alsó szomszédokkal az Aulich utcából. Eljutott Mándy \'50-es évekbeli szerelméhez, és ugyanebből a nehéz időszakból egy festő jó baráthoz. Interjúi a szakmai kapcsolatokra is kiterjednek: írókra, költőkre, irodalomtörténészekre, fordítójára, szerkesztőjére. Emellett olyanokat is megkeresett, akik életkoruk miatt személyesen nem találkozhattak Mándyval, de műveiken, gondolkodásukon erősen érezhető a hatása.
A Köztünk vagy az életpálya kiemelt vagy éppen feledésbe merült, de fontos eseményeire koncentrál a hányattatott gyerekkortól, a zavaros családi viszonyoktól kezdve a betiltás évein át a házasságig és az írói beteljesülésig. Ami a könyvből összeáll, az több mint egyetlen portré: a beszélgetések erős korrajzot alkotnak, többek közt az újholdasok arcképét is megfestve a ,,főalak" mellett. A könyvet tovább színesíti Mándy hét levele, melyek most látnak első ízben napvilágot. A beszélgetéseket és leveleket gazdag fotóanyag egészíti ki - a fényképek egy része szintén most jelenik meg először.

MÁNDY IVÁN (1918-1995): minden idők egyik legnagyobb magyar novellistája, vérbeli pesti író. Nála jelent meg először vissza-visszatérő elemként a futball és a mozi, amikor azok még nem voltak szalonképes témák. Senki nem írt előtte olyan személyes hangon és közelségből a saját szüleiről, mint ő. Filmbeli vágásokhoz hasonlatos, gyors váltásai és kifinomult párbeszédtechnikája is radikálisan újnak számított a magyar prózában. Legnépszerűbb könyvei: A bútorok, A pálya szélén, Előadók, társszerzők, Fabulya feleségei, Magukra maradtak, Mi az, öreg?, Régi idők mozija. Legjobb novellái: Ciklon, Diákszerelem, Egyérintő, Egyszerű tag, Fagylaltosok, Kulikabát, Női öltöző, Saki.
Ez a kötet az érettségire való felkészülést nem általános összefoglalással, és nem is előregyártott feleletsémákkal kívánja segíteni, hanem a nyilvánosságra hozott témakörök teljes...
Az érettségire való felkészülést segítő, számos általános összefoglaló munkával szemben ez a kiadvány nem az eddig tanultak globális áttekintését kívánja nyújtani, hanem az Emberi...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ