Beszélgetések nem csak tudományról című kötet bemutatója
Révai Gábor: Beszélgetések nem csak tudományról – Csányi Vilmos etológussal és Lukács Béla fizikussal című könyvének bemutatója szeptember 30-án (kedden) 18 órakor kezdődik a Bálint Házban (VI. Budapest, Révay u. 16.). A bemutatón Révai Gábor beszélget Csányi Vilmos etológussal és Lukács Béla fizikussal. A belépőjegy ára 700 Ft. A könyv a helyszínen 20%-os kedvezménnyel megvásárolható.

A kötetről:

A szerző ezúttal két tudóssal – Csányi Vilmos etológussal és Lukács Béla fizikussal – beszélgetett nem csak tudományról.

Valakik-e az állatok? A számoló ló rejtélye. Közösség és individuum. Erkölcs és nyelv. Miben hiszünk és mi „van”? Tudomány-e a humán etológia? Csupán néhány kiragadott kérdés és téma, amelyről Csányi Vilmos mindig tud újat és érdekeset mondani.
De vajon lehet-e egyszerű halandó számára érthetően elmagyarázni, hogy milyen egy végtelen görbületű gömb, mi fán terem a „téridő”, és milyen nehézségekbe ütközik a „nagy, egyesített elmélet” megalkotása? Lukács Béla már Friderikusz műsorának visszatérő vendégeként bizonyította, hogy lehet. Ezekben a beszélgetésekben – idő- és térbeli korlátok híján – még érthetőbbé válnak az ilyen és ehhez hasonló fizikai fogalmak.

Csányi Vilmost nem lehet kizökkenteni a gondolatmenetéből, nem lehet ezoterikus kalandokra csábítani, mert az ilyesmit – rigorózus tudósként – legfeljebb hiedelemként tartja létezőnek.

Lukács Béla szertelenebb és csapongóbb, őt inkább a kérdezőnek kell vissza-visszacsalogatnia az eredeti kérdéshez, mert mindenről valami más is eszébe jut, olyan utakra téved, ahová – mellesleg – szívesen követjük. Mindazonáltal a tudomány az ő számára is „szent és sérthetetlen”. Nem hisz a paradoxonokban, legfeljebb pillanatnyi tudásunk korlátjait látja bennük.

Merre megyünk? Kiszámíthatatlan következményekkel jár, ha beavatkozunk a természeti folyamatokba, de a következményeket látva, ma már nem lehet nem beavatkozni. Zsákutca, amelyből mindig találunk kiutat?
Csányi Vilmos a népességrobbanásban, azaz abban látja a legtöbb baj és probléma forrását, hogy az emberi faj nem képes szabályozni saját populációját. Lukács Béla ennél általánosabban az exponenciális fejlődésben, amelyet az emberiség újkori botlásának nevez. Hozzátéve, hogy az ember, ha egyszer megbotlik, egyensúlyának visszaszerzése érdekében egyre gyorsabban kezd futni, aminek rendszerint pofára esés a vége.
A két tudós ennek ellenére optimista. Látják ugyan a bajok szaporodását, de bíznak benne, hogy mint mindig, a jövőben is sikerül megoldásokat találnunk.

Terjedelem: 264 oldal
Ár: 2690 Ft

Bolgár Dániel történész amellett érvel nagy anyagot feldolgozva, egyszerű szavakkal és merész humorral, hogy mindenki azt kapta, amit nem érdemelt. A teljesítmények elbírálását ugyanis...
Fordította: Balázs István
A szerelem, a divat, a gasztronómia, a művészet és persze a fények városa! Párizst mindig is szuperlatívuszokkal illették - teljes joggal. Elegendő a Champs-Élysées-n végigkószálni, vagy...
Ez a kötet az érettségire való felkészülést nem általános összefoglalással, és nem is előregyártott feleletsémákkal kívánja segíteni, hanem a nyilvánosságra hozott témakörök teljes...
Az érettségire való felkészülést segítő, számos általános összefoglaló munkával szemben ez a kiadvány nem az eddig tanultak globális áttekintését kívánja nyújtani, hanem az Emberi...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ