Színésznőt szerettek

Hat író. Hat színésznő. Hat szerelem. Nyáry Krisztián vasárnap a Margón legendás írók és híres színésznők szerelmi történeteit bogozta ki. Kiért akart párbajozni Molnár Ferenc, és Déry Tibor mivel vette rá a kegyes füllentésre Kunsági Máriát? Na, és melyik nagy írónk házasságát akarta megfúrni a családja? Nyáry Krisztián elmesélte.

Vasárnap este a Margó fesztiválon különleges előadással bűvölte el a közönséget Nyáry Krisztián, Brasch Kata és Elek Ferenc. Tényleg nincs rá jobb jelző, mint az elbűvölő. Ugyanis a téma a szerelem volt. Nem a szokásos kesergés a szerelem megfoghatatlanságáról, vagy filozófiai miértjeiről, hanem a magyar irodalom nagyjainak vonzódásáról a kor színésznőihez.

Miközben a színésznőkről készített korabeli képek, fotók villantak fel, Nyáry Krisztián és színész barátai a szerelmes költők és írók sorait olvasták fel. Az idő megállt, és a közönség belefeledkezett a levéltöredékekbe, idézetekbe. A történetekben megjelent a csalódás, a viharos szerelem, a féltékenység, a hűség és a boldog házasság képe. A különbség csak annyi, hogy irodalmunk kiemelkedő tehetségű művészei tökéletesen megfogalmazták az érzéseiket. Egy a sorok között ülő lány az egyik történet után odasúgta a barátjának, "mondd, te miért nem így udvaroltál?".

 Hat szerelem elevenedett meg. Százhúsz évet végignézve sok minden változott, de a rajongás és az érzések kuszasága, úgy tűnik, nem. Az első történet Katona József Déryné Széppataki Róza iránt érzett viszonzatlan szerelmét mutatta be. Talán a legmegrázóbb eleme az volt, hogy a Bánk Bán már nem lett sikeres Katona életében. Halála után három évvel mutatták be, a történet érdekessége, hogy épp Széppataki játszotta Melindát.

A második a szerelem kortalanságáról szólt, Nagy Bella és Jókai Mór történetén keresztül. Arról, hogy a nagy korkülönbség és a család örökös fúrása ellenére hogyan maradtak mégis együtt. Titkos kapcsolatukat titkos esküvő követte, környezetük ellenezte, hogy együtt legyenek. Sőt, Jókai családja még arra is képes volt, hogy elmebetegnek nyilváníttassák az írót. A "fiatalok" megküzdöttek a külső erőkkel, és Jókai halála után Bella úgy emlékezett vissza szerelmükre, mint a sors ajándékára.

Kosztolányi Dezsőt és Karinthy Frigyest is megtalálta a szerelem. A sors furcsa tréfája kapcsán, őket egymás előzőleg megismert barátnőihez fűzte gyengéd szál. Molnár Ferenc pedig párbajozni is hajlandó volt választottjáért, Varsányi Irén színésznőért, aki egyébként ekkoriban már férjnél volt. Molnár többször rendezte az asszonyt a Vígszínházban, de nem sikerült elérnie azt, hogy az övé legyen. A románc végkimeneteléről háromféle pletyka maradt fent, de egy biztos, Varsányi kitartott férje mellett, Molnár pedig elkeseredettségében öngyilkosságot kísérelt meg. A szerelmi bánatán Fedák Sári és más színésznők segítették át.

 A Déry és Kunsági Mária kapcsolatáról szóló, utolsó történet volt a legmeghatóbb. Szerelmük viharosan indult, Déry társasága, például Örkény, nem támogatta a frigyet, ám ők ígyis kitartottak egymás mellett. 1956-os tevékenysége miatt Déryt később börtönre ítélték, de felesége otthon várt rá. Mivel Déry nem szerette volna, ha idős édesanyja azzal szembesül, hogy fia börtönben van, éveken át állítólagos külföldi forgatásokról küldött neki leveleket feleségén keresztül. Böbe (így becézték Kunsági Máriát) játszotta az élet írta szerepet, de egy idő után a férje előtt is kénytelen volt eltitkolni az igazat, azt, hogy édesanyja meghalt. Ezzel a kegyes hazugsággal igyekezett csillapítani Déry fogságát. Így született a Szerelem.

És ezekből a történetekből születik Nyáry Krisztián új kötete is (amely várhatóan októberben jelenik meg), híres színésznőkről és még híresebb írókról, meg persze szerelmeikről, csalódásaikról, regényekben és versekben testet öltő vágyaikról.

 

Szerző: Fokvári Dóra

2013-06-11 13:22:10
Fordította: Balázs István
A szerelem istennője, Aphrodité kiváló ízlésről tett bizonyságot, amikor Ciprust választotta lakhelyéül. A Földközi-tenger keleti részén fekvő, napsütötte sziget valóban ideális hely:...
Beléphetünk és bepillanthatunk a felsőbb társadalmi körök, a vagyonos rétegek és értelmiségiek egykori lakásaiba. Bár ezek az otthonok és berendezési tárgyak mára nagyrészt elpusztultak,...
Fordította: Balázs István
A szerelem istennője, Aphrodité kiváló ízlésről tett bizonyságot, amikor Ciprust választotta lakhelyéül. A Földközi-tenger keleti részén fekvő, napsütötte sziget valóban ideális hely:...
Beléphetünk és bepillanthatunk a felsőbb társadalmi körök, a vagyonos rétegek és értelmiségiek egykori lakásaiba. Bár ezek az otthonok és berendezési tárgyak mára nagyrészt elpusztultak,...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ