ÖNÉLETRAJZ FALATOKBAN

Az író, a tárcaműfajnak ugyancsak mestere, úgy vállalta 1999-ben a gasztropublicisztikai felkérést, hogy sorozata ételeknél és éttermeknél is fontosabb szerepet szán a kultúrának. Állta a szavát, s a nemrég könyvbe fogott kisprózákkal még „önéletrajzi regényt” is nyújt. TARJÁN TAMÁS KÖNYVISMERTETÉSE.

Persze a terjedelmes tartalomjegyzék elsősorban vendéglátó-ipari egységek neveit sorakoztatja, s bizonyára ki-ki elsőül a maga kedvenc helyeire lapoz, vagy az érdeklődésének megfelelőt, a hírből hallottat, a különös elnevezésűt keresi: mit evett ott Görgey Gábor, s ízlett-e neki? Ez a tallózás is gyümölcsöző olvasása az eredetileg a Figyelő hasábjain napvilágot látott írásoknak. Görgey remekül ért az étkezés, italkortyolás örömeinek közvetítéséhez, fűszeres stílusa az ismétlődően magához vett és a kedvenc fogások ismertetése esetében is csiklandozza az olvasói ínyt és tudatot, esetleges kifogásait pedig ostyába csomagolja. Ezzel az „étteremről étteremre” lendülettel könnyedén végig lehet haladni a köteten (noha egyik-másik hely jellegében vagy színvonalában már nem olyan, amilyennek Görgey egykoron látta), de Az én asztalom – Itthon és a nagyvilágban változatos étkezés-krónikájánál megragadóbb a személyesség, az emlékezés-történet, a családi album, amelynek visszapillantás-fotográfiáiból szinte minden oldalra jut egy.


Az édesanya konyhája, főztje, spájza – ahová „1944 baljós őszén bizonyos szépemlékű Elemér bácsi, nagy vadász” tizenkét darab, „váteszien lőtt” nyula került feldolgozva, hogy később pástétomként segítsen átvészelni a pincében Buda hosszú ostromát… A lovaglást Vérmezőn űző  édesapa Moson-szerte híres, lassú csepegtetésű pálinkafőzője… A távolabbi felmenők, rokonok… Bár a vége felé található, lehet kezdeni az olvasást az Ebéd Görgey Artúrnál Gyulai Pált, Görgey Istvánt, Lévay Józsefet is megidéző bekezdéseivel. A szerző, a nagy ravasz az Ildikó konyhája-kisesszében felesége konyhaművészetét is megénekli. Máskor a baráti vendéglátás otthonosságáért, eleganciájáért, finomságaiért mond köszönetet az este megörökítésével. A személyesség soha nincs terhünkre. Még akkor sem, amikor Görgey „ez itt az [ön]reklám helye” felkiáltással valamely sikeréről, munkái hazai vagy külföldi megjelenéséről, színdarabjai bemutatójáról tudósít. S ha a szöveg úgy indokolja, tudja elhallgatni, amit pedig mondhatna. Az Akadémiai Klub a Magyar Tudományos Akadémia évtizedeken át raktárnak használt, majd végre reprezentatív klubétteremként megnyitott létesítményét, a 2000. november 22-i sikeres partnertalálkozót írja le. Portóiban érlelt libamáj, Ferenc József kedvenc levese, articsóka füstölt marhanyelvvel, gorgonzolás bélszín, csokoládétorta, jéghideg madártej gyümölcsökkel, s utána még „alattomosan” a disznótoros asztal, a vadasztal, a sajtkordély. Csak arról nem ejt szót, hogy ez a jobbnál jobb italokkal kísért lakoma aznap személy szerint is megillette őt, hiszen november 22. a születésnapja (2000-ben a hetvenegyedik).

Ne gondoljuk, hogy Görgey, az „arisztokrata” csak a hétköznapi halandó számára elérhetetlen, megfizethetetlen „lokalitásokban” érzi jól magát. Vonzza a kiskocsma, a vidékies-hangulatos kifőzde, s nincs ellenére például a (nagyváradi) premierbankett egyszerűsége: kis kolbászkák falatozása (el is nevezte e finomságot, a mititei-t, azaz a „miccset” – Micikének). Külföldi útjairól nem tért haza gasztronómiai hírek nélkül, nem volt rest akár hármasával fedezni fel egy-egy város vendégcsalogatóit (Tallinn, Bécs, Berlin, Róma, New York: hosszú lenne a teljes sor).

Magyar ember evés közben nem beszél, de evésről beszélve (írva) sokszor fordíthatja a szót politikára, erkölcsre, világképre. Görgey határozott rajzolatot nyújt a harmadik évezred legelejének nagyvilágáról és Magyarországáról, egykori és mai személyeket, hírességeket portretizál tömören, s nem hagy kétséget: az általa idealizált viselkedésforma, világ-elsajátítás, amely talán az erős múlt-tudatú és jövő-figyelmű jelenben-élés derűsen markáns úriemberségével írható le, sem a túlzott optimizmus, sem a kesergő pesszimizmus végleteit nem tekinti sajátjának. (Megjegyzendő: egy év kimaradt a sorozatból, mert akkor Görgey Gábor a Magyar Köztársaság kulturális miniszteri tisztét töltötte be, s mint a lap főszerkesztője a miniszteri szék elfoglalásakor tudatta az olvasókkal: egyrészt így „protokoll-ebédek és -vacsorák hivatalos látogatójává kárhoztatja magát”, másrészt „nem marad ideje se arra, hogy nekünk egyen, se arra, hogy nekünk írjon”.)    

Nem étek- és étteremkritika, amit olvasunk, hanem a rövidtörténet egy válfaja. Főleg úgy élvezetes, ha szépen beosztjuk. Mindig aktuális. Az 1999 és 2009 keletkezett tárcák követik a naptári körforgást, az évszakok csemegéit, az ünnepek étkezési szokásrendjét is. Kötetlen, cikázó, szubjektív, azonban mindig kontúros írásművek, ételnevek etimológiájával, a táplálkozáshoz kötődő zamatos kifejezésekkel, sokrétű megfigyelésekkel – egy européer magyar tollán.

Szerencsésnek mondhatom magam: járhattam a kötet lapjain is megörökített Görgey-házban, ülhettem az író-költő (és felesége, Iván Ildikó operaénekesnő) vendégmarasztaló asztalánál. Görgey a teafőzés fortélyaiba avatott be nagy meggyőző erővel. Tanácsait nem fogadtam meg, teázási szokásaim és tapasztalataim eltérnek az övéitől. De ahogy mondta: a csöndes, mosolyos vehemenciára, az életszeretet habzására ebben a könyvben is ráismerek.
Szerző: Tarján Tamás
2014-08-28 12:39:23
Fordította: Vörös Fábián
A felújított Marco Polo sorozat első magyarul megjelenő kötete már új borítódizájnjával is feltűnik. De egyéb újításokat is tartogat az olvasóknak: a borító belsejében, elöl a ,,Legjobb...
Fordította: Tolvaj Zoltán
Bumann szenvedélyes, humoros és rendkívül informatív, mégis mélyen elgondolkodtató könyve utazás az állatok hangjának és viselkedésének lenyűgöző mélységeibe. Vajon mit visz magával...
Fordította: Tolvaj Zoltán
Bill Gates szakmai és üzleti sikerei világszerte ismertek: ő az a szoftverfejlesztő, aki húszévesen otthagyta a Harvard Egyetemet, és belefogott a saját vállalkozásába, amely rövid időn belül...
Fordította: Tolvaj Zoltán
Bumann szenvedélyes, humoros és rendkívül informatív, mégis mélyen elgondolkodtató könyve utazás az állatok hangjának és viselkedésének lenyűgöző mélységeibe. Vajon mit visz magával...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ