Varázsigékkel szálltak sírba az egyiptomiak - Múlt-kor
 
Varázsigékkel szálltak sírba az egyiptomiak
2007. július 13.

DZSINGISZ MOST!

Az ókori Egyiptom egyik legtöbbet forgatott olvasmánya a túlvilági sors tudatos irányítására szolgáló varázsszövegeket egybegyűjtő Halottak Könyve volt. Egy cambridge-i professzor bevezetésével most megnyugtatóan közeli viszonyba kerülhetünk a nem ritkán rosszakaratú természetfölötti erők eleven óegyiptomi világával.


Az ókori egyiptomi Halottak Könyvéről sokan hallhattak A múmia című hollywoodi filmben, amikor a kincsvadászok éppen e könyv varázsigéivel, véletlenül feltámasztják egy titokzatos eltemetett sivatagi városban Imhotepet, aki utóbb sorra végez velük. Egyiptom egyik legtöbbet forgatott olvasmánya, a Halottak Könyve valójában azon mondások gyűjteménye, amelyek a túlvilágra készülő óegyiptomiak számára készültek.

Barry Kemp, a Cambridge-i Egyetem egyiptológus professzorának új könyve a történelmi thriller műfajának érdemeit is elismerve, jobbára a szaktudomány hiteles eredményeivel korrigálva igyekszik tolmácsolni mindazt, amit az egyiptomiak a túlvilágról hittek.

A túlvilági életben szellemi továbbélésre készülő egyiptomiak a Halottak Könyvébe gyűjtötték össze a halottak feltámasztására való varázsszövegeket. "Csupán a szavak erejére hagyatkoztak" - tudjuk meg egy helyen a hétköznapi élettől búcsút vevő ókori egyiptomiakról. Ez képezte tehát azt az ókori Egyiptomban hétköznapinak számító tudást, ami eligazításul szolgált a Túlvilág - meglehetősen kaotikus - tájain.

A papíruszra, sírkamrák falára, amulettekre, esetenként koporsókra írt - tehát korántsem titokzatos - szövegek felkészítést jelentettek a személyes találkozásra Rével, akiben maga az élet Napból eredő forrása testesült meg, vagy Ozirisszel, aki diadalmaskodott a hús bomlásával és a gonosz erők támadásaival szemben, vagy Atummal, aki teremtő erejével formát adott a világegyetemnek.

A még élők mellett éppenséggel a halottak szellemei számára is készített mondások gyűjteménye, amelyből a Halottak Könyve ma ismert változata összeállt, az Újbirodalom kezdetén (i.e. 1550 körül) alakult ki. Az évszázadok folyamán aztán meglehetősen sok, különböző terjedelmű, olcsón, illetve drágán illusztrált példány készült a Halottak Könyvéből. A leghosszabb például a 41 méteres, British Múzeumben őrzött ún. Greenfield papirusz.

Ma már persze egyetlen élő népet sem találunk, aki istenének tekintené Oziriszt, Rét vagy Atumot, ahogy az egyiptomi vallásnak teológusai sincsenek. Megnyugtató, hogy e rég kihalt kultúra egyik legfontosabb összetevőjét, az óegyiptomi emberek gondolkodását meghatározó mitológikus szövegeket e bevezetés segítségével érdemben is tanulmányozhatjuk. A szerző 100 hieroglifa - A világ egyiptomi szemmel című könyve 2006-ban jelent meg a Corvina Faktum sorozatában.

Kemp, Barry: Az egyiptomi Halottak Könyve. Bevezetés. Corvina Kiadó, Bp., 2007. 128 o. Ára: 1600 Ft
2007-07-12 15:30:17
A Lechner Ödön életművét feldolgozó könyvek részletesen tárgyalják a mester magyaros forma-törekvéseit, épületeinek jellegzetességeit, ám a művészeti közéletben játszott, sokrétű...
E könyvben Ferenc pápa beszédeiből és írásaiból olvashatnak egy csokorra valót. Az első fejezet a 2015-os Laudato si\' kezdetű enciklika rövidített változata, összefoglalja jelenünk legégetőbb...
A Lechner Ödön életművét feldolgozó könyvek részletesen tárgyalják a mester magyaros forma-törekvéseit, épületeinek jellegzetességeit, ám a művészeti közéletben játszott, sokrétű...
E könyvben Ferenc pápa beszédeiből és írásaiból olvashatnak egy csokorra valót. Az első fejezet a 2015-os Laudato si\' kezdetű enciklika rövidített változata, összefoglalja jelenünk legégetőbb...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ