Frank Júlia: Levesek

Nem minden leves nevezhető egészségesnek. Attól, hogy van benne egy-két darab zöldség, egy leves még nem egészséges. A magyar levesek többsége vagy rántást vagy habarást igényel, vagy tésztát főzünk bele ? ezek nem igazán tesznek jót az egészségünknek. Az egészséges levesek sorozatukban olyan recepteket gyűjtünk össze, amelyek egyszerűek, finomak és laktatók, ugyanakkor kimondottan jót tesz a szervezetünknek..

Elkészítés

Az egészséges levesekben nem használunk lisztet, tejszínt, tejfölt ill állati zsiradékot (maximum vajat, de moderálva). De nem kell pánikolni, kedvenc leveseinket egészségesebbé tehetjük, ha rántás helyett turmixszolunk, tejföl helyett kefirt vagy joghurtot alkalmazunk, zsír helyett pedig olíva olajjal főzünk. Álatalában szükség van valamilyen alaplevesre, ez is egészségesebb, ha magunk készítjük - érdemes több litert egyszerre készíteni és kisebb adagokban lefagyasztani.
A levesek elkészítése általában gyors és egyszerű, bár az ázsiai levesekre néha több időt kell fordítani (főleg a hozzávalók beszerzésére). A leves remek előétel, de főételként is tálalható. A téli kiadósabb leveseseket és a krémleveseket fogyasszuk teljes kiőrlésű kenyérrel, vagy alacsony GI értékű zsömlével (mint pl. az árpás pogácsa , vagy rozs, tönköly zsömle).

Leves - egészség

Leveseket leginkább télen eszünk, mert a szervezetünk kívánja a meleget, azonban a nyári leveseknek nagyon kellemes és frissítő a hatásuk. A levesek tele vannak vitaminnal, így gyógyító hatással is rendelkeznek, Ázsiában és Afrikában a mai napig leves-kúrákkal gyógyítanak számtalan betegséget. Tipp: állítólag a húsleves a legjobb kúra a megfázásra!

Ne feledjük, hogy a leves sok folyadékot tartalmaz, és hozzájárul a napi ajánlott 2L folyadékfogyasztáshoz. Éppen ezért gyerekek számára nagyon fontos a leves, hiszen egyszerre több fontos táplálkozási kategóriát is kipipálhatunk egy tányér levessel! Terhes és szoptatós kismamák diétájában is nélkülözhetetlen a rendszeres leves-fogyasztás! A legtöbb férfi nem eszik elég zöldséget és gyümölcsöt - egy kiadós levessel ez bepótolható!

A kiadó

Magyar konyha leves nélkül nem létezik, a magyar ember eszik leggyakrabban levest a világon. Ugyanakkor számos országban egyáltalán nem alakult ki a levesevés szokása. Régen talán az lehetett a leves elterjedtségének oka hazánkban, hogy kevés alapanyagból is lehet sok levest főzni, azzal pedig megtölteni a gyomrot. Ma már más ok miatt fogyasztunk levest. Legyen tél vagy nyár, a leves - hidegen, melegen - ?megágyaz" az utána következő fogásoknak. Vagyis felkelti az étvágyat. Fogyasztásának megvan a maga táplálkozás-élettani jelentősége is, éppen ezért vált étkezésünk első fogásává. A legelterjedtebb leves a kellően fűszerezett, forró húsleves, amely sok kivonatanyagot tartalmaz, ezek pedig serkentik a gyomormirigyek működését. A forró folyadék kitágítja a gyomorfal ereit, ami a fokozott vérkeringés révén ugyancsak serkenti az emésztőnedv-elválasztást. A levessel elfogyasztott folyadékra pedig szükség van az emésztőmirigyek működéséhez. A fokozott emésztőnedv-elválasztás a leves után következő fogások könnyebb emésztését szolgálja. Kellemetlen, nyirkos, téli időben az ember egyszerre vágyik forró levesre és tartalmas ételre. Ennek tesz eleget a leveses-húsos, laktató egytálétel, ami után már nem kívánjuk a második fogást, hacsak az nem valamilyen sütemény, sült-főtt tészta vagy gyümölcsös édesség. Viszont ha harminc fok fölé emelkedik a hőmérő higanyszála, nincs jobb nyelet egy jéghideg gyümölcslevesnél! Illetve van, mégpedig az ugyancsak jéghidegen tálalt zöldségleves. E levesek egy részét főzni sem kell, elkészítésükhöz csak turmixgépre van szükség.

Forrás: virtus.hu/Kerekes Tamás

2009-04-20 15:15:37
Fordította: Balázs István
A szerelem istennője, Aphrodité kiváló ízlésről tett bizonyságot, amikor Ciprust választotta lakhelyéül. A Földközi-tenger keleti részén fekvő, napsütötte sziget valóban ideális hely:...
Beléphetünk és bepillanthatunk a felsőbb társadalmi körök, a vagyonos rétegek és értelmiségiek egykori lakásaiba. Bár ezek az otthonok és berendezési tárgyak mára nagyrészt elpusztultak,...
Fordította: Balázs István
A szerelem istennője, Aphrodité kiváló ízlésről tett bizonyságot, amikor Ciprust választotta lakhelyéül. A Földközi-tenger keleti részén fekvő, napsütötte sziget valóban ideális hely:...
Beléphetünk és bepillanthatunk a felsőbb társadalmi körök, a vagyonos rétegek és értelmiségiek egykori lakásaiba. Bár ezek az otthonok és berendezési tárgyak mára nagyrészt elpusztultak,...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ