Az otthon kedves ízei

A Magyar Hang április 24-én megjelent számában Makrai Sonja írt a Házi sütemények - Ahogy anyukánk készíti című könyvről.

Az ember nem gondolkodhat, nem szerethet, nem alhat jól, ha nem evett jól – tartotta Virgina Woolf angol író. Ehhez a jóléthez nem kellenek fennkölt étkek, az egyszerű, házi falatok is megteremthetik ezt az állapotot, hisz emlékezetünkbe örökre bevésődik például nagymamánk, édesanyánk főztjének, süteményének íze. Olyan dolog ez, amire az ember egész életében vágyódik, keresi-kutatja, de van, hogy soha nem tudja már meglelni. Bármilyen kulináris élvezetet képes felülírni egy egyszerű kapros-túrós lepény vagy házi karamellpuding emléke. Talán azért, mert ezek az ízek a biztonságot jelentik. 

Nekem ilyen például nagymamám gölödinlevese, amelyet akárhányszor is próbáltunk megfőzni édesanyámmal azóta, hogy nagymama már nincs velünk, soha nem lett olyan, mint ahogy azt ő tudta elkészíteni. Nálunk a desszert mindig nagypapám reszortja volt, pék-cukrász lévén a legfinomabb süteményekkel látott el minket, szülinapokra ő készítette a dió-, túró-, vagy épp gesztenyetortát, anyukám céges bulijaira tepsiszám gyártotta a köményes és sajtos rudat és a különféle aprósüteményeket. Receptjeit viszont soha nem írta le, ösztönből sütött, ízeit emiatt nem tudjuk újraalkotni, már csak az emlékek maradtak velünk. Persze vannak alapvetések, mint a hókifli, a kókuszkocka, a linzer, a zserbó vagy a diós rácsos, amelyek receptjét bárhonnan felkutathatjuk, de hiányzik az a féltve őrzött könyvecske a családunkból, mely generációról generációra szállva továbbörökíthetné azt, amit csak a nagyszüleim tudtak. 

A Corvina kiadót is talán a megőrzés célja vezérelte, amikor meggyőzték egyik munkatársuk mamáját, Losonczi Zsuzsa gyógyszerészt, aki hatalmas mennyiségű süteményszállítmánnyal kényezteti az ott dolgozókat, hogy rendezze könyvbe a legkedvesebb receptjeit. A nemrég megjelent Házi sütemények című kötetben nincs semmi truváj, hagyományos ízvilágú desszertek sorakoznak benne, sok olyan, melyet a konyhában nem igazán jártasak is könnyen elkészítenek, de fineszesebb fajták is akadnak, mint a pávaszem, a krémes, a bécsi kocka, a mézes zserbó vagy a habrózsa. Jól bevált és könnyen érthető receptek ezek, az otthon kedves ízei, melyek nélkül nem lenne igazi egy családi születésnap vagy egy szimpla baráti összejövetel. 

Losonczi Zsuzsa: Házi sütemények - Ahogy az anyukánk készíti. Corvina kiadó, 2020. 2990 Ft. 

2020-04-24 13:12:53
Bolgár Dániel történész amellett érvel nagy anyagot feldolgozva, egyszerű szavakkal és merész humorral, hogy mindenki azt kapta, amit nem érdemelt. A teljesítmények elbírálását ugyanis...
Fordította: Balázs István
A szerelem, a divat, a gasztronómia, a művészet és persze a fények városa! Párizst mindig is szuperlatívuszokkal illették - teljes joggal. Elegendő a Champs-Élysées-n végigkószálni, vagy...
Ez a kötet az érettségire való felkészülést nem általános összefoglalással, és nem is előregyártott feleletsémákkal kívánja segíteni, hanem a nyilvánosságra hozott témakörök teljes...
Az érettségire való felkészülést segítő, számos általános összefoglaló munkával szemben ez a kiadvány nem az eddig tanultak globális áttekintését kívánja nyújtani, hanem az Emberi...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ