Az otthon kedves ízei

A Magyar Hang április 24-én megjelent számában Makrai Sonja írt a Házi sütemények - Ahogy anyukánk készíti című könyvről.

Az ember nem gondolkodhat, nem szerethet, nem alhat jól, ha nem evett jól – tartotta Virgina Woolf angol író. Ehhez a jóléthez nem kellenek fennkölt étkek, az egyszerű, házi falatok is megteremthetik ezt az állapotot, hisz emlékezetünkbe örökre bevésődik például nagymamánk, édesanyánk főztjének, süteményének íze. Olyan dolog ez, amire az ember egész életében vágyódik, keresi-kutatja, de van, hogy soha nem tudja már meglelni. Bármilyen kulináris élvezetet képes felülírni egy egyszerű kapros-túrós lepény vagy házi karamellpuding emléke. Talán azért, mert ezek az ízek a biztonságot jelentik. 

Nekem ilyen például nagymamám gölödinlevese, amelyet akárhányszor is próbáltunk megfőzni édesanyámmal azóta, hogy nagymama már nincs velünk, soha nem lett olyan, mint ahogy azt ő tudta elkészíteni. Nálunk a desszert mindig nagypapám reszortja volt, pék-cukrász lévén a legfinomabb süteményekkel látott el minket, szülinapokra ő készítette a dió-, túró-, vagy épp gesztenyetortát, anyukám céges bulijaira tepsiszám gyártotta a köményes és sajtos rudat és a különféle aprósüteményeket. Receptjeit viszont soha nem írta le, ösztönből sütött, ízeit emiatt nem tudjuk újraalkotni, már csak az emlékek maradtak velünk. Persze vannak alapvetések, mint a hókifli, a kókuszkocka, a linzer, a zserbó vagy a diós rácsos, amelyek receptjét bárhonnan felkutathatjuk, de hiányzik az a féltve őrzött könyvecske a családunkból, mely generációról generációra szállva továbbörökíthetné azt, amit csak a nagyszüleim tudtak. 

A Corvina kiadót is talán a megőrzés célja vezérelte, amikor meggyőzték egyik munkatársuk mamáját, Losonczi Zsuzsa gyógyszerészt, aki hatalmas mennyiségű süteményszállítmánnyal kényezteti az ott dolgozókat, hogy rendezze könyvbe a legkedvesebb receptjeit. A nemrég megjelent Házi sütemények című kötetben nincs semmi truváj, hagyományos ízvilágú desszertek sorakoznak benne, sok olyan, melyet a konyhában nem igazán jártasak is könnyen elkészítenek, de fineszesebb fajták is akadnak, mint a pávaszem, a krémes, a bécsi kocka, a mézes zserbó vagy a habrózsa. Jól bevált és könnyen érthető receptek ezek, az otthon kedves ízei, melyek nélkül nem lenne igazi egy családi születésnap vagy egy szimpla baráti összejövetel. 

Losonczi Zsuzsa: Házi sütemények - Ahogy az anyukánk készíti. Corvina kiadó, 2020. 2990 Ft. 

2020-04-24 13:12:53
JOGGAL VAGYUNK BÜSZKÉK NAGYSZERŰ TUDÓSAINKRA Gyűjteményes kötetünk második része 52 zseniális találmányt mutat be. Az egész világon ismerik Kempelen Farkas, Puskás Tivadar, Gábor Dénes,...
Fordította: Fejérvári Boldizsár
Mi lehet a közös nevező egy zöldfülű CIA-ügynökben, egyrégimotoros NASA-pszichológusban, a Netflix kommunikációs igazgatójában és az Agymenők íróiban? Charles Duhiggnál összekapcsolódnak:...
Bátraké a szerencse, szoktuk mondani, de vajon kire mondjuk, hogy bátor? Arra, aki nem fél semmitől, vagy arra, aki fél, de szembenéz a félelemmel, és legyőzi? És mi mindentől félhetünk?...
Fordította: Németh Anikó Annamária
A klasszikus autómodellek történelmet írtak, az utókor szemében pedig megtestesítik születésük idejét. Történetük álmodozásra késztette a kortárs nemzedékeket, de az utánuk következőket...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ