Modern művészet  Szürrealizmus
(kiadvány: Modern művészet)
KÉPZŐ_MŰVÉSZET: "Tömör bevezető ismertetés a modern művészethez, amely magyarázattal szolgál annak stílusaihoz, iskoláihoz és mozgalmaihoz az impresszionizmustól napjainkig." - az Amazon ajánlója a sorozathoz.
"Remek sorozat, kitűnő bevezetés olyan alapvető eszmeáramlatokhoz, alkotókhoz és művekhez, amelyek fontos szerepet játszanak világszemléletünk alakulásában" - Will Gompertz, a BBC művészeti szerkesztője.

"Mindazok számára, akik kedvelik a művészetet és szeretnének minél többet tudni róla, kiváló társ e sorozat: olyan háttérinformációkkal szolgál, amelyek nélkülözhetetlenek a művek megértéséhez és élvezetéhez (utóbbiban inkább sok többletet adnak - OP), akár szorgalmas múzeumlátogató valaki, akár albumok lelkes nézegetője vagy kíváncsi megfigyelő.  Elmélyült  Érthető  Hiteles  Gazdagon illusztrált  Szakszerű." (A Corvina fülszövege, kiemelés tőlem).

Amy Dempsey: művészettörténész. A világ egyik vezető művészet- és építészettörténeti kutatóközpontjában (Courtauld Institute of Art) doktorált, s az 1754-ben alapított, és tagjai közt számtalan fényes névvel büszkélkedő brit Royal Society of Arts tagja, több londoni múzeum, köztük a nagyhírű Tate szakírója.

Modern művészet - a kötetről:
Az összefoglaló név a művészetnek a reneszánsz óta legnagyobb kalandját fedi, amely az irányváltás merészségében eléri azt, szerteágazó sokszínűségben, vadságban, az addigi értékrend tagadásában messze túlmegy rajta. Benne a század vad, kócos világa, útkeresései, és gyakorta kimódolt feltűnéskeresései tükröződnek. Alkotásai nem csekély hányadára rácsodálkozunk: "vajon mi ebben a művészet", és gyakran érdekes gondolatokra jutunk. A kötet mindezt 90 színes illusztrációval szemlélteti.
Az eredeti kiadó a kötetről (Thames & Hudson): "Dempsey megfejti nekünk a modern művészet gyakorta zavarba ejtő nyelvezetét. Feltérképezi a stílusokat, az iskolákat és a mozgalmakat, ami segít megértenünk a modern és a kortárs művészetet az impresszionizmustól a 21. sz. desztinációs művészetéig. Gyakorlatias és könnyen áttekinthető szerkezetben, a merész és jól érthető ismertetései és a gondosan megválogatott alkotások 68 alapvető irányzatot körvonalaznak. Mindegyikről ad szabatos magyarázatot, karakteres művészeti példákat, s idevágó listát a kulcsszerepű művészekről, megkülönböztető jegyekről, és gyűjteményekről. Mindehhez a kulcsfogalmak kislexikona, és a művészek névmutatója csatlakozik."
A kötet Bevezetőjéből: "A modern művészetnek mára kialakult a saját kifinomult nyelvezete. Az egyes stílusokat, iskolákat és mozgalmakat nem könnyű meghatározni, mert hol ellentmondanak egymásnak, hol összemosódnak, de mindig összetettek. Fogalmaik azonban valósak. Ezt a könyvet bevezetésnek szántuk a képzőművészet egyik legmozgalmasabb és legizgalmasabb korszakához. Az itt felsorakoztatott 68 stílus, iskola, mozgalom volt a nyugati modern művészet legjelentősebb fejleménye."

Szürrealizmus - a kötetről:
Reá bizonyára joggal mondható, hogy a művészetek egyik legvadabb innovációja, s itt egyaránt hangsúlyos a "művészet" és a "vad". Művészet, mert az önkifejezés, a mondandó valódi törekvése hajtotta, az ihlet, ha dühös és borzas is, s nem csak az ötlet, vagy a feltűnés keresése. Eredetileg /élet/filozófiának és mozgalomnak indult, kiútkeresésnek a rendből, amely az első világháború szörnyűségeit idézte az emberiségre.
A Bevezetőből:
"A szürrealizmus volt a 20. század egyik legnépszerűbb és legnagyobb hatású, minden műfajra és földrészre kiterjedő képzőművészeti mozgalma. Alapítója André Breton francia költő a tudattalan rejtett tartalmának feltárásával kívánta gyökeresen megváltoztatni az emberi gondolkodást. A szürrealizmus forradalma meg akarta szabadítani az emberiséget a logika és az ésszerűség terhétől (meredek ötlet, kockázatos vállalkozás! - OP), mivel ezek háborúhoz és elnyomáshoz vezetnek. Könyvünk tisztázni szeretné, pontosan mi is a szürrealizmus, milyen eszmék vezettek a kialakulásához, kik voltak a kulcsfigurái, hogyan terjedt el. Szemügyre vesszük, hányféle módon hoztak létre műalkotást, milyen alakban öltött teste és milyen médiában jelent meg. Végül, szervezett mozgalomként, a szellemi örökségét vizsgáljuk."

Kislexikont, névmutatót itt is kapunk, kronológiával és ajánlott irodalommal.
A sorozat következő kötete lesz: Nő művészek. Dr.Osman Péter ismertetője a MISZ Hírlevelében
2020-05-12 14:00:00
Fordította: Tolvaj Zoltán
Anabel Hernández közel húsz éve kutatja a mexikói kábítószer-kereskedők világát, és életét kockáztatva ír a korrupcióról, az erőszakról, a szervezett bűnözésről és a kartellek...
Fordította: Harrach Ágnes
,,Mivel azt szeretném, hogy előbb-utóbb kommunikációs szuperhős legyen belőled, végigvesszük azokat a helyzeteket, amelyekben nincs szabad választási lehetőséged; vagy alkalmazod a kapcsolati...
Fordította: Németh Anikó
Igaz történet fájdalomról, szerelemről, veszteségről, áldozatvállalásról - két holokauszt-túlélőről, akik egymásba szerettek a történelem leghírhedtebb haláltáborában. Mindketten...
Fordította: Németh Anikó
Férfiakról és nőkről írok: honfoglalókról, földművesekről, mítoszteremtőkről, anyákról, tanítókról, világutazókról. Olyan emberekről, akik titkos reményeket táplálnak, akiknek...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ