Kesernyés harmónia – Hrabal, Neruda és Menzel kedvenc italáról
(kiadvány: Az arany folyam - A sör életrajza)
Az őstörténet alcímű fejezetben az olvassuk, hogy az űrben száguldó Lovejoy üstökös másodpercenként több száz liter alkoholt fröcsköl szét. Az alkohol előállítása valójában a természet egyik első ötlete a rendelkezésre álló alapanyagok átalakításához. Egyébként a fejezetcímek mint nagy mágnesek vasreszelékként vonzották magukhoz az új és új információkat. Nekem kellett választanom, hogy ez vagy az a történet hova tartozzon. Az olvashatóság logikája szerint döntöttem. Az őstörténetben egy sor korai kultúrát említek meg, amelyek ma, több tízezer év elteltével is izgalommal kutathatók. Közös ismérvük, hogy az „őssörnek” vélhető alkoholt nem fogyasztották mindennap, és talán nem is mindenki. Az ital spirituális célokat szolgált ünnepi alkalmakkor Észak-Európában, Tibetben, Mexikóban és Dél-Amerikában egyaránt. És az egykori sörfőzőknek az volt a meggyőződésük, hogy a „szent ital” elkészítéséhez szükséges fermentáció csodáját az égiektől kapták. Albert Mária írását itt olvashatja el: https://bit.ly/3BRK24B//
2022-08-05 13:08:30
|
|