Halak-vadak ? Halból és vadhúsból készült ételek
(kiadvány: Halak, vadak)

Frank Júlia: Halak-vadak ? Halból és vadhúsból készült ételek

A konyhairodalom jeles képviselőjeként Frank Júlia nem hagyhatta szó nélkül, hogy Magyarországon meglehetősen mellőzöttek a halból és vadhúsból készült ételek. Nem csupán az áruk miatt, de feltehetőleg azért is, mert az emberek többsége alig ismer néhány elkészítési módot.
 
Ez utóbbi problémán próbál segíteni Halak-vadak című szakácskönyvével. Hal téren a szimpla ?-lé? és ?rántott? után a haladók továbbléphetnek a ?hagymán sült? és a ?csőben sült? kategória felé, illetve aki nagyon profinak vagy bátornak érzi magát, az bepróbálkozhat a ?sörös-diós bundában? módszerrel, vagy akár a ?fokhagymás-paradicsomos bébipolip? című recepttel.
 
Vadételből kevesebbet kínál ugyan a kötet, de nekem, vadkedvelőnek már a tartalomjegyzék végigböngészése is heves nyálzási rohamokat okoz. Csak néhány cím a lehetőségekbe való bepillantásként: ?mustos töltött fogoly?, ?mustáros-tárkonyos vadnyúl?, ?szarvasbélszín mandulás tormamártással?, ?tűzdelt őzfilé áfonyával?, stb.
 
Az ízletes recepteket itt-ott kiegészítő fotók ízlésesek ugyan, de összességében nem sokat adnak hozzá a könyv értékéhez. A Korpádi Péter szakácsmester munkáját dicsérő képekből túl keveset találunk a receptek leírásai közé szurkálva, így a kötet nem kelti az illusztráltság érzetét.
 
Természetesen nem kell elmenni a nagyképernyős-színes-szagos, és emiatt vagyonokba kerülő szakácskönyvek irányába, de ha négy helyett tíz képes lap lenne befűzve a gerincet alkotó spirálba, máris sokkal kellemesebb lenne a szemnek a szöveg/fotó arány.

Kiadvány:
Frank Júlia
Halak, vadak
Corvina Kiadó, 2009


Forrás:

ekultura.hu
2010.01.06.

 

2010-01-08 09:41:36
Az írás véresen komoly dolog, akár halálos is lehet. Egy regény képes megváltoztatni az életünket, főleg, ha még nincs kész, és meg kell találnunk a hiányzó zárófejezetet. Újrakezdeni...
Szacsvay László nemcsak fantasztikus színész, mesélőnek is megejtően rokonszenves. Szépítgetés nélkül kíséri végig az olvasót az életén: a gyerekkori emlékein, a főiskolai, majd a Nemzetiben...
Testi és lelki egészségünket döntően befolyásolja étkezésünk. A modern városi életmódra jellemző stressz, a felgyorsult tempó átalakította táplálkozási szokásainkat: bármikor és...
Harcz Balázs Dániel varázslatos fotóihoz Lackfi János fűzött szeretnivalóan derűs verseket. A díjnyertes fotográfus kedvenc témáit örökíti meg: a budapesti épületek, épületelemek- kapualjak,...
Könyvportál Líra könyv Kiskereskedelem Nagykereskedelem Kiadók Kapcsolat Oldaltérkép ADATKEZELÉSI TÁJÉKOZTATÓ