
Halak-vadak ? Halból és vadhúsból készült ételek

A konyhairodalom jeles képviselőjeként Frank Júlia nem hagyhatta szó nélkül, hogy Magyarországon meglehetősen mellőzöttek a halból és vadhúsból készült ételek. Nem csupán az áruk miatt, de feltehetőleg azért is, mert az emberek többsége alig ismer néhány elkészítési módot. Ez utóbbi problémán próbál segíteni Halak-vadak című szakácskönyvével. Hal téren a szimpla ?-lé? és ?rántott? után a haladók továbbléphetnek a ?hagymán sült? és a ?csőben sült? kategória felé, illetve aki nagyon profinak vagy bátornak érzi magát, az bepróbálkozhat a ?sörös-diós bundában? módszerrel, vagy akár a ?fokhagymás-paradicsomos bébipolip? című recepttel. Vadételből kevesebbet kínál ugyan a kötet, de nekem, vadkedvelőnek már a tartalomjegyzék végigböngészése is heves nyálzási rohamokat okoz. Csak néhány cím a lehetőségekbe való bepillantásként: ?mustos töltött fogoly?, ?mustáros-tárkonyos vadnyúl?, ?szarvasbélszín mandulás tormamártással?, ?tűzdelt őzfilé áfonyával?, stb. Az ízletes recepteket itt-ott kiegészítő fotók ízlésesek ugyan, de összességében nem sokat adnak hozzá a könyv értékéhez. A Korpádi Péter szakácsmester munkáját dicsérő képekből túl keveset találunk a receptek leírásai közé szurkálva, így a kötet nem kelti az illusztráltság érzetét. Természetesen nem kell elmenni a nagyképernyős-színes-szagos, és emiatt vagyonokba kerülő szakácskönyvek irányába, de ha négy helyett tíz képes lap lenne befűzve a gerincet alkotó spirálba, máris sokkal kellemesebb lenne a szemnek a szöveg/fotó arány. Kiadvány: Frank Júlia Halak, vadak Corvina Kiadó, 2009
Forrás: ekultura.hu 2010.01.06.
2010-01-08 09:41:36
|
 |
|
Az írás véresen komoly dolog, akár halálos is lehet. Egy regény képes megváltoztatni az életünket, főleg, ha még nincs kész, és meg kell találnunk a hiányzó zárófejezetet. Újrakezdeni...
|
|
Szacsvay László nemcsak fantasztikus színész, mesélőnek is megejtően rokonszenves. Szépítgetés nélkül kíséri végig az olvasót az életén: a gyerekkori emlékein, a főiskolai, majd a Nemzetiben...
|
|
Testi és lelki egészségünket döntően befolyásolja étkezésünk. A modern városi életmódra jellemző stressz, a felgyorsult tempó átalakította táplálkozási szokásainkat: bármikor és...
|
|
Harcz Balázs Dániel varázslatos fotóihoz Lackfi János fűzött szeretnivalóan derűs verseket. A díjnyertes fotográfus kedvenc témáit örökíti meg: a budapesti épületek, épületelemek- kapualjak,...
|
|